От доста време се каня да напиша няколко реда по темата, но все не оставаше време, ха днес … утре.

Много нещо се изговори и много нещо се изписа по темата за “копаньето”. По-голямата част от изнесената или публикувана информация представлява небивалици или е откровена глупост.
Теорията може да разплаче 90% от професорите по математика и няма и особен смисъл да се задълбава. Ще засегна най-общо теорията, ще обхвана част от хронологията, която имах възможността да проследя лично, малко любопитни подробности и за финал ще представя някакво подобие на бизнес план с леки наченки на анализ на риска.

Ще започна с първородния син на блокчейна – биткойна, или може би е по-уместно да започна с малко теория за видеокартите? Ще видим, както дойде.

Преди доста години трябва да беше, поне 6, когато се появи и стана сравнително масово това явление. По това време най-мощните видеокарти за добив на криптовалути бяха на AMD – HD4890, не че nVidia нямаха видеокарти, имаха, при това по-мощни, но… само за игри. За сухи сметки … архитектурата и документацията не беше на достатъчното ниво. Любопитно и малко известен факт е че АМД се опитаха с поредни версии на OpenCL-а да ограничат възможностите на видеокартите да смятат като изключат определени инструкции, но умни главички заобикаляха тези “червени” напъни (да не се бърка с нищо на партийна основа). Като изключим чисто графичните компоненти, всяка една видеокарта в основата си е доста сериозна сметалка. Векторното смятане не е по вкуса на повечето програмисти и изобщо не е по вкуса на централните процесори (CPU). Тогава бяха най-много 4 ядрени и копроцесорите им не можеха да свършат много работа. За сравнение HD4890 има изчислителна мощност (на книга) от 1.360 ТFLOPS. В превод 1360 милиарда операции за секунда с числа с плаваща запетая (число по 10 на някаква степен). Предвид простичкият факт, че човешкият ум никак не събира числото 1млрд в представите си, изобщо не става ясно за каква изчислителна мощност става дума. За сравнение : колко време е 1 млрд секунди? Ден, месец, година? Близо сте и не съвсем, почти 33 години е отговорът. Не малка част от читателите попаднали в този блог нямат толкова жизнен път зад себе си. Странно нали? А 1360млрд секунди?

Как се постига подобна изчислителна мощност? Просто, с паралелизъм. HD4890 има 800 “сметалки” под капака. Съвременните видеокарти имат по около 3000 или повече при титаничните струващи 3000$ видеокарти на nVidia. Изчислителната мощност на топ процесор от онова време беше нещо от типа на 60 гигафлопса. Колко пъти се събират 60 гигафлопса в 1.3 тера? Почти 23 пъти. Това е причината за криптовалути да не се използват процесори. Освен една две алтернативни криптовалути, които са специално разработени да се изчисляват изключително и само с процесори.

Преди да се върнем на темата за биткойна е редно да разгледаме част от теорията, или по-точно какво правят видеокартите когато “копат”.

Във всеки един уеб сайт в който има регистрация в процеса по създаване на потребителските акаунти данните за всеки акаунт се записват в една или няколко таблици. Понеже не е далновидно паролите да се съхраняват в явен вид (некриптиран), те (паролите) минават през сложни и необратими алгоритми с цел превръщането им в много дълъг 16-тичен стринг с фиксирана дължина и често пъти с присъстващи маркери, по които да стане ясно какво представлява този стринг(хеш).

Това се нарича хеширане. Има доста видове и доста варианти. Ще дам пример с не най-простият, но достатъчно ясен MD5.
Числото 1 има следният MD5 хеш : c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b
Числото 2 има следният MD5 хеш : c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c

Какво прави впечатление? За начало, че нямат нищо общо независимо от поредността си. Хешът представлява цифров отпечатък на някакъв стринг, може да е 1 знак, може и да са 1000, хешът е уникален и няма начин да се намери колизия (два стринга с един хеш). Поне таква беше теорията до преди години, към днешна дата са намерени няколко колизии и MD5 е вече ненадежден.

Да обобщим написаното досега. При регистриране в сайт в базата данни и по-точно в колоната с паролите се записват хешове вместо паролите в обикновен текст. Това е причината никой да не знае паролата ви, дори и собствениците на сайта. Могат да я сменят, но не могат да ви я кажат. Тук е момента да спомена, че от доста време в мрежата циркулират огромни бази с познати хешове, което е точната причина да не ползвате password123 за парола или каквото и да било друго също толкова тривиално. За справка ако попитаме google какво е 482c811da5d5b4bc6d497ffa98491e38 отговорът е : hash

Какво правят видеокартите докато копаят? Ами това, чупят хешове. Поради вече упоменатата причина (за необратимостта на процеса по хеширане) остава една единствена възможност да се разбие даден хеш и тя се нарича brute force, груба сила в превод. Иначе казано пробване на всички възможни варианти на пароли, докато хешът на някоя от тях не съвпадне с търсения резултат. Така стигаме до една от основните концепции за отчитане на свършена работа – Proof of work.

Видеокартите посредством специално написан клиент контактуват с API-то на специално създаден уеб сайт – pool за краткост, от където си вземат порцийка данни за трошене. Задачата на този pool е проста, да разпредели работата на различните клиенти, като не дава един и същ обхват за обработване от повече от един клиент. За пример : един клиент ще смята числата от 100к до 200к, следващият ще смята от 200к до 300к и т.н. След като клиентите свършат изчисленията връщат отговор, че са намерили, или че не са намерили верния отговор на задачата (хеш). В случай, че бъде намерен верният отговор следва наградата за изчисления блок. В началото тя беше 50 биткойна. След това падна на 25, а към днешна дата е 12.5. Всеки клиент връща информация за свършената от него работа в т.нар. shares (шерове). На база общото количество от шеровете наградата се разпределя пропорционално, т.е. клиентите изпратили най-много шерове получават най-голям дял от наградата.

А бяха едни времена, само като си спомня че съм продавал десетки биткоини за центове ми причернява, ама от къде да знае човек. Важно е да не се съжалява за нещо вече отминало и да се гледа напред.
Скоро след това се появиха и други валути, базирани разбира се на различни алгоритми, повече или по-малко устойчиви на ASIC инвазията.
Когато имаш достатъчно силен научен екип и много пари, можеш да проектираш и произведеш специализирана интегрална схема, която да върши повече работа от видеокартите и да консумира по-малко ток. Това са ASIC-иците. За миналия месец (и в последните няколко месеца) BITMAIN са поръчали повече силициеви пластини на TSMC спрямо не кой да е а nVidia.
BITMAIN са … да не кажа някой-големият производител на специализирани копачки, но със сигурност с най-големи изчислителни мощности когато говорим за криптовалути. Заради тях биткойн (и не само) не се изчислява с видеокарти от много години. Просто няма смисъл, съотношението приход/разход е отчайващо и никой не го прави.

Мрежата (на биткойна, а и не само) се саморегулира, ако на час падат повече от 6 блока следва увеличаване на трудността, ако са по-малко тя намалява. Трудността е най-общо предполагаемия брой на шеровете преди да падне даден блок. Разбира се има и фактор късмет, който понякога не работи в полза на “копачите” наричани за краткост – джуджета. Нищо против тях, но … копаят, значи са джуджета.

По друг начин казано в даден блок може да има 1000 шера, но може да има и 10 млн, когато се падне блок от тип юнак, се започва едно дъвкане, което се усеща особено ясно, когато се копае в pool в който няма достатъчно изчислителна мощност. Случвало се е да копаем един блок и по две седмици. Както дойде. Това преди години де. Сега никой не копае соло или в малки pool-ове. Трудностите са … брррр.
Не знам дали има смисъл да предъвквам причината за създаването на децентрализираните валути срещу които банки и държава гракват като едно цяло.

Идеята е прекрасна, ASIC-ите обаче пре***ха (опорочиха) всичко, или почти всичко. Отново е налице съсредоточаване на огромно количество монети в няколко стотин души (под 1000). Истината е, че те (1000-те) с лек сговор могат да направят каквото си поискат с курсовете и когато си поискат.

Търговията с криптовалути като цяло не зависи от изказвания на банкери или велики лидери, най-много леко да мръдне и продължава в посока нагоре.
Ако трябва да бъда откровен, чакам от поне 6 години това да умре, но просто не се случва. Много са ми странни твърденията, че това е пирамида. Мога да приема, че има всякаква друга форма (в това число и формата на бившият паметник пред НДК – шестоъгълен петохуйник), но не и пирамидална. Разберете, НЕ е в интерес на копаещите да се хвалят какво правят, защото ще се запалят още хора и трудността ще се увеличи, а това е нещо, което копаещите НЕ искат. Не искаш пари от никого, не обещаваш пари на никого, размахваш кирката и си траеш.

Малко по-различно е с ASIC-ите, производителят ги пуска на пазара на партиди, след като няколко месеца тези партиди са се трудили за тях. В противен случай бизнес модела издиша. Пускат се на пазара когато имат остатъчен живот (в който ще добиват повече от колкото ще консумират) точно колкото да се изплатят + още някакво време за да има заигравка (смисъл). Експлоатационният срок на тези специализирани у-ва е кратък, рядко е повече от няколко месеца. След това ако някой иска да ги ползва трябва да си намери безплатен ток (в това число и краден), иначе отиват в Надин за цветни метали. Причината е, че тези устройства не може да се ползват за нещо друго.

Не точно така е обаче с видеокартите.
По правило за копаене се ползват само hi-end видеокарти, които имат най-голяма изчислителна мощност или най-добро съотношение цена/възможности, според зависи е. Видеокартите най-често са с 3 годишна гаранция и дори след две години работа биха свършили страхотна работа на някой не много богат геймър. В последната една година нещата с видеокартите започнаха да загрубяват, а последно време все повече заприличва на гротеска. Видеокарти няма, а от преди 2-3 седмици, ако изобщо може да се намери видеокарта е на поне двойна цена. Същото важи и за всичко останало – мощни захранвания и специализирани дънни платки (с повече от 6 PCI-E слота).

В последните месеци в “играта” се намеси и средния бизнес, хора с много пари започнаха да инвестират милиони левове и искат да инвестират още. Това е точната причина наличието на вакуум за видеокарти и захранвания. От цялото това нещо страдат геймърите и издателите, които пишат и продават игри. Няма кой да играе, защото няма с какво или ако има с какво след 5 мин с молива и малко бакалски сметки наличната видеокарта се впрегва да копае, вместо да играе.

Тук е момента да се зачудя как се осчетоводяват няколко хиляди видео карти, но предвид всеобщата некорумпираност, май няма смисъл да губя време точно за това.

На предния велик недостиг на видеокарти nVidia реагираха адекватно и увеличиха продукцията си. За този и от AMD са се заканили да направят същото. Боя се обаче, че цените повече почти никога няма да бъдат същите (600лв за RX580/8, ех, мечти).

Вече от почти два часа пиша, обемът на написаното нараства и май май … не съм одраскал дори повърхността на нещата. Ходи да събереш поне 6 години история в няколко реда.

Настава време да разгледам икономическия модел или иначе казано – има ли смисъл да съм джудже?

Първо и основно правило – това не е за всеки. Ако нямаш време или възможност да четеш на разни езици къде ли не и да се сблъскваш с какви ли не глупости и/или трудности – по-добре не се захващай.

Второ правило – трябва да си безсмъртен. Да си способен да въртиш чука по взривателя на термоядрена бомба докато си я яхнал. В превод – много, ама наистина много да НЕ ти пука и това НЕ може и НЕ бива да ти основен доход. Причината е проста, ще се спра на нея след малко.

Трето правило – не тегли заеми/кредити за да станеш джудже. Ще дойдат неблагоприятни времена (а те винаги идват) в които добивът може да се изравни или дори да подмине разходите и тогава ще ти се наложи да продаваш на ЗАГУБА. Започни с една-две карти, спестявай, купи трета и т.н. ако отговаряш на предните изисквания.

Четвъртото по-общо правило – никога не дръж яйцата в една кошница, чупят се пакетно и после дълго време се чете от книгата глад. Винаги имай поне два работещи варианта за продаване на изкопаното независимо от напъните на разните институции да спрат или ограничат търговията от този тип.

Следват прости сметки от тип бакалски.
Колко би струвал един риг с 6 карти от тип RX580/8GB?

Това е въпрос за 1млн както се казва. Отговорът е – зависи. Ако нормалната цена е по 600лв на карта се получават 3600лв за карти, 500лв за захранване и още 400 за другите неща (дъно, процесор, памет, диск…). The bottom line is : 4500лв.

Кратка справка в what to mine

Имаме 14.51$ на ден без да изваждаме сумата нужна за да се плати на енергото. Консумира около 1kW и грее повече от конвекторна печка или духалки с мощност 2kW. Грее повече заради различния коефициент на топлоотдаване. Има една особеност. През зимата не е редно да се смята разход на електроенергия. Топлината в случая е бонус. През лятото се пригответе за климатик 18-ка и още 60-70лв за охлаждане на стаята с видеокартите.
30 дни по 14.51$ по 1.6 = 700лв, 9 месеца срок за пълно изплащане на инвестицията ако трудността или курсът не мърдат в някаква нежелана посока.
Енергията нужна за да се случи това е почти 130лв (1kW) ако сте към ЧЕЗ, при по-богатите общини (Варна, Бургаз и прочее) токът е 28ст и сметката е друга.

При различна цена на видеокартите сметките са други, не е трудно всеки да си го пресметне сам. Трябва да се има предвид и че цените на валутите също могат да измърдат в някаква посока.

Какво може да се каже за ситуацията в момента?
Очаквана депресия и много ниски цени на всичко. По правило, всичките алтернативни криптовалути следват обвивната крива на цената на биткойна и в резултат сега наблюдаваме нещо, което сме виждали и преди. Високоскоростна търговия (през API-то на борсите) с два или повече независими бота (единият купува, другият продава) с цел понижаване или повишаване на цената на дадена валута. Хората които правят това, реално играят с многото си налични биткоини и не губят ФИАТ пари. Хората които НЕ са безсмъртни и са инвестирали по глупавия начин продават и всички без тях са щастливи.

По отношение на оценка на риска от едно такова начинание.

Рискови са само първите 1-2месеца, т.е. докато изкопаете поне 20% от инвестицията. Обяснявам : това са преди всичко геймърски видеокарти, които винаги ще имат остатъчна себестойност, карти на два месеца имат остатъчна гаранция от 34 месеца и стига да не стане нещо грандиозно тъпо, винаги могат да бъдат продадени на 80% от първоначалната им себестойност (без ДДС-то).
Решението да се закупят специализирани карти за копаене (не видеокарти, с 3мес. гаранция) или ASIC базирани у-ва подлежи на съвсем различни сметки и анализ на риска.

Не казвам станете джуджета, не казвам и недейте. Всеки с интереси в тази област е длъжен да бъде преди всичко добре информиран, защото какво е бизнесът?
Едни пари сменят своя собственик срещу еквивалентна услуга или for free.

п.п.1 за първото правило – пригответе се наистина да търкаляте тиквата и имайте нерви и воля да я заглавите м/у два дувара ако искате да успеете.
п.п.2 за четвъртото правило – ядовете с банките и агенцията по приходите са съвсем реални, едните не искат да валидират преводи на фиат пари от и към източници съдържащи в името си coin, crypto или bit, а другите искат поне 10% данък без изобщо да ги е грижа какви са ви разходите или инвестициите.